Diensten
Onze visie reikt verder dan alleen het uitvoeren van medische taken. We trachten een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin onze patiënten zich gehoord, begrepen en verzorgd voelen. Bij Thuisverpleging Hilde De Maesschalck hanteren we dan ook een persoonsgerichte en holistische aanpak, waarbij wederzijds respect, empowerment en een goede samenwerking met andere zorgpartners centraal staan. Bij ons kunt u terecht voor een brede waaier aan zorgen voor zowel kort- als langdurende periodes.
*Voor alle zorgen, met uitzondering van de hygiënische zorg en de wondzorg, is een voorschrift vereist.
Hygiënische zorg (toilet)
De hygiënische zorg, ook wel bekend als ‘het toilet’, vormt de basis van de verpleging. Bij een toiletzorg helpen wij de patiënt bij het aan- en uitkleden, wassen, scheren, onderhouden van mondhygiëne, knippen van nagels, opvolgen van huid- en nagelaandoeningen, verversen van incontinentiemateriaal, etc. Dit alles draagt bij tot een goede observatie van de patiënt.
*In tegenstelling tot meer gespecialiseerde verpleegkundige zorgen, is een voorschrift voor een toiletzorg niet vereist.
Compressietherapie
Compressietherapie is een techniek die de bloedcirculatie in de benen bevordert en verdere zwelling voorkomt. Deze behandeling wordt veelal voorgeschreven in geval van een slechte doorbloeding, vochtophoping, spataders, een wonde, etc. Bij compressietherapie ondersteunen wij de patiënt door het correct aanbrengen en verwisselen van steunkousen of zwachtels (bv. Dauerbinde of Rosidal). Door regelmatig de compressie te controleren en aan te passen indien nodig, kunnen we ervoor zorgen dat de therapie optimaal is en de patiënt comfortabel blijft.
Hulp bij medicatie
Medicatie is geen snoepgoed. Daarom is een correcte inname van medicatie van levensbelang. Als thuisverpleegkundigen staan wij in voor het correct klaarzetten van, toezicht houden op en toedienen van medicatie. Dit kan bijvoorbeeld door het klaarzetten van de medicatiebox op wekelijkse basis, dagelijks toezicht te houden op de inname van medicatie of de voorgeschreven medicatie toe te dienen (bv. via een inspuiting).
Lavement
Bij een lavement wordt een vloeistof in de darm gebracht via de aars. Op die manier kan opnieuw een betere en regelmatigere stoelgang worden verkregen. In geval van obstipatie kunnen wij de patiënt helpen door het plaatsen van een lavement, het ondersteunen bij verplaatsing naar het toilet en het verwijderen van de stoelgang.
Inspuitingen
Vaak is het moeilijk, onmogelijk of eerder onverantwoord zelf een inspuiting toe te dienen. Daarom kan de patiënt rekenen op onze dienstverlening. Op voorschrift van de behandelende arts komen wij aan huis voor het toedienen van intramusculaire (in de spier), subcutane (onderhuids) of intraveneuze (rechtstreeks in de ader) inspuitingen. Op die manier kan een breed scala aan middelen zoals medicatie, vitamines, etc. worden toegediend.
Infusietherapie
Steeds vaker vindt de infusietherapie haar weg naar de thuiszorg. Concreet kunnen patiënten bij ons terecht voor antibioticatherapie en het afkoppelen van chemo.
Bij een langdurige antibioticabehandeling wordt de behandeling opgestart in het ziekenhuis. Het verdere verloop van de behandeling kan thuis plaatsvinden, mits de verdere opvolging door een thuisverpleegkundige gebeurt.
In geval van chemotherapie wordt de behandeling opgestart in het ziekenhuis, waarna de verdere behandeling thuis plaatsvindt. Van zodra de chemopomp leeg is, kan deze door ons worden afgekoppeld. *Gezien de toegediende medicatie schadelijk kan zijn voor degenen in uw nabije omgeving, is het noodzakelijk dat de afkoppeling gebeurt volgens de voorgeschreven procedure.
Toezicht en zorg katheters
Bij langdurige toediening van medicatie via de bloedbaan kan worden geopteerd een katheter te plaatsen. Op die manier kan de medicatie op een veilige en efficiënte wijze worden toegediend. Voor deze zorg staan we in voor het aanprikken, het aan- en/of afschakelen van de therapie en de katheterzorg (spoeling, verbandwissel, …). Het aanprikken en spoelen van de katheter alsook het afsluiten van de infusor gebeuren door ons op vaste tijdstippen in overleg met de patiënt.
Opvolging van diabetes
Diabetes of suikerziekte is een chronische ziekte die zowel jonge als oudere mensen treft. In geval van diabetes is het belangrijk om de noodzakelijke medicatie correct in te nemen, de bloedsuikerspiegel regelmatig te meten, gezond te eten en voldoende te bewegen. Als thuisverpleegkundigen kunnen wij de patiënt dagelijks ondersteunen bij de controle van glycemie, toediening van insuline of een incretinemimeticum, voetcontrole en zorg voor diabetische voet, gewichts- en bloeddrukcontrole, toezicht op een correcte voedings- en levensstijl, etc.
Sondevoeding
Sondevoeding is vloeibare vervang- of aanvullende voeding die via een sonde rechtstreeks in de maag of darmen wordt toegediend. Deze alternatieve voeding wordt toegepast wanneer de patiënt door ziekte, na een operatie of door een behandeling onvoldoende of niet kan of mag eten. Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die een lichaam dagelijks nodig heeft zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vocht, vitamines en mineralen.
Wij staan in voor het aanhangen en afkoppelen van de sondevoeding, vervangen van de leidingen, spoelen van de sonde, verzorgen van het insteekpunt van de sonde alsook het plaatsen en wisselen van de maagsonde of gastrostomiesonde.
Totale parenterale nutritie (TPN) of parenterale voeding
Wanneer het niet langer mogelijk is om voeding op te nemen via het maag-darm-stelsel (enterale voeding), wordt rechtstreeks totale parenterale nutritie toegediend in de bloedbaan via een katheter. Deze intraveneuze voeding bevat alle voedingsstoffen die een lichaam dagelijks nodig heeft. De hoeveelheid, het type en de samenstelling van de voeding alsook het aantal voedingen en de tijdsduur hangen af van diverse aspecten.
In geval van TPN leggen wij ons toe op het aan- en afkoppelen van de TPN, wisselen van de leidingen, de katheterzorg (spoeling, verbandwissel rondom katheterpoort, …) en de opvolging om eventuele complicaties te voorkomen.
Plaatsen, verzorgen en verwijderen van sondes
Een sonde is een buisje die in het lichaam wordt ingebracht voor het toedienen of verwijderen van vloeistoffen. Bij een dergelijke behandeling kunnen wij een sonde plaatsen, verzorgen en/of verwijderen. Het onderhoud van de sonde bestaat onder meer uit het verzorgen van de insteekopening, het spoelen van de sonde (en de blaas in geval van een suprapubische sonde) en het herplaatsen van de sonde.
Thuisdialyse
Nierinsufficiëntie duidt op een verminderde of gebrekkige nierfunctie, waarbij de organen niet langer in staat zijn om afvalstoffen adequaat uit het lichaam te verwijderen of de concentratie van specifieke stoffen in het bloed te reguleren. Wanneer deze insufficiëntie niet meer kan worden bijgestuurd door middel van een dieet of medicatie, kan gebruik worden gemaakt van technische hulpmiddelen om bepaalde nierfuncties over te nemen. Voor de behandeling van nierinsufficiëntie begeleiden wij patiënten bij peritoneale dialyse en hemodialyse.
Wondzorg
Een effectieve wondzorg voor een snel en gezond herstel is van cruciaal belang. Ongeacht de aard van de wonde (bv. brandwonde, doorligwonde, oncologische wonde, wonde na operatie, …), streven we ernaar om de wondzorg in veilige en hygiënische omstandigheden te bieden, waarin infectiepreventie en een goede genezing centraal staan. Het verzorgen van wonden vereist dan ook de nodige precisie, expertise en zorgvuldige aandacht. Wij bieden zorg voor kleine, grote, eenvoudige, chronische en acute wonden. Daarbij begeleiden wij de patiënt in de aankoop van het nodige materiaal en staan wij in voor de (dagelijkse) verzorging en verbandwissel alsook voor de opvolging van de evolutie van de wondzorg.
*In tegenstelling tot andere gespecialiseerde verpleegkundige zorgen, is een voorschrift voor een wondzorg niet vereist.
Stomazorg
Een stoma is een kunstmatig aangelegde uitgang of opening en kan verschillende vormen aannemen. Wanneer de urine of ontlasting niet langer op natuurlijke wijze het lichaam kan verlaten, wordt respectievelijk een urostoma of nefrostoma dan wel een colostoma of ileostoma voorzien. In geval van langdurige afhankelijkheid van of ongemakken gerelateerd aan een maagsonde, wordt geopteerd voor een gastrostoma. Een tracheostomie vormt dan weer een opening in de luchtpijp, waarin een canule of pijpje wordt geplaatst ter bevordering van de ademhaling.
Bij een stomazorg leggen wij ons toe op de verzorging en wondzorg van de (niet-)geheelde stoma en bieden we hulp bij het aanbrengen en verwijderen van het opvangmateriaal. Verder volgen we de toestand van de stoma op en verlenen we advies.
Pijnbestrijding
Pijnbestrijding omvat interventies die gericht zijn op het verminderen of elimineren van pijnervaringen en daar kunnen wij als thuisverpleegkundigen bij helpen. Het doel van deze behandeling bestaat erin de pijn op een zodanig niveau te beheersen, waardoor de levenskwaliteit niet negatief wordt beïnvloed.
In functie van pijnbestrijding ondersteunen wij de patiënt door het observeren van de pijn, het klaarzetten en toedienen van medicatie, aanschakelen en toezien op de werking van de pijnpomp en vervangen van de benodigde materialen.
Palliatieve zorg
Palliatieve zorg omvat een breed scala aan diensten in functie van iemand die zich in de laatste fase van het leven bevindt. Vaak verblijven palliatieve patiënten tijdens deze laatste fase het liefst in hun eigen, vertrouwde omgeving en daar kunnen wij bij helpen. Zo staan wij onder meer in voor de ondersteuning bij de hygiënische zorg, het toedienen van medicatie en voeding (sondevoeding of TPN-voeding), comfortzorg (pijn- en symptoomcontrole) alsook de emotionele ondersteuning voor zowel patiënten als hun naasten.